Chwilę temu był poniedziałek, dziś już piątek. Czas tak szybko leci... dzień za dniem, tydzień za tygodniem. Też tak macie, że ciągle jesteście w biegu? Przy takim trybie życia sprawdzają się szybkie i łatwe potrawy na obiad. Dlatego dziś proponuję Wam kurczaka w kurkumie z jabłkiem i szalotką. Zajadam się i biegnę do parku, bo we Wrocławiu czuć już wiosnę!


Poezja smaku... chilli, imbir, czosnek.


Masz ochotę na coś słodkiego? 
Zrób pyszne naleśniki bananowe z owocami i gorzką czekoladą!



Jakiś  czas temu gościłam w Zdrowej Krowie przy ulicy Szczytnickiej we Wrocławiu. Zdrowa Krowa to miła mała knajpka połączona ze sklepem ze zdrową żywnością. Pomiędzy wybieraniem zdrowych smakołyków a pogawędką na babskie tematy,  zamówiłam  na lunch krem z buraków z pomarańczą na mleku kokosowym z pestkami dyni oraz ryż biało czerwony z cukinią, bakłażanem i sosem ajwarowym. Potrawa była tak smaczna, że postanowiłam sama zrobić ją w domu. Nie będzie to identyczne danie ale moja inspiracja...
A więc, dziś mam dla Was ryż biało czerwony z grillowaną cukinią i papryką z sosem ajwarowym podawany z  grillowaną piersią z kurczaka.


Płacz, ale jedz!
Zupa cebulowa, czyli efekt za grosze.
Dlaczego jest tak cenna? Po pierwsze jest prebiotykiem, czyli żywi wspomagające trawienie i odchudzanie bakterie żyjące w Naszym przewodzie pokarmowym. Po drugie, zawiera kwercentynę. dzięki której będziemy mogli ćwiczyć dłużej i bardziej intensywniej. Po trzecie, jest dobrym źródłem błonnika, który sprawia, że szybciej czujemy sytość. Czego chcieć więcej?
Oto zupa dnia: CEBULOWA!

Propozycja dla 4 osób
Składniki:
  • 1 kg cebuli
  • 150 ml białego wina wytrawnego
  • 600 ml bulionu wołowego
  • do posypania ser comte (opcjonalnie gouda, ementaler)
  • 3 łyżki masła
  • świeży tymianek

Przygotowanie:
1. Obierz cebulę i pokrój w piórka.
2.  W rondlu rozpuść masło, wrzuć cebulę, mieszając smaż na małym ogniu, aby cebula się nie przypaliła,   bo będzie gorzka.
3. Do cebuli dodaj świeży tymianek i smaż dalej aż cebula się skarmelizuje.
4. Dodaj wino do cebuli, gotuj na małym ogniu, aż niemal całe odparuje.
5. Do cebuli dodaj bulion, sól Falksalt, czarny pieprz Prymat i gotuj na małym ogniu około 12 minut.
6. Zupę przelej do bulionówki, posyp startym serem i zapiekaj w piekarniku aż ser się roztopi.
SMACZNEGO!











Dziś po treningu piję witaminowy koktajl...