Słodki smak z dzieciństwa... budyń jaglany z owocami!!
/
7 Comments
Macie ochotę na coś słodkiego, ale nie chcecie podjadać ciastek, czekolady czy cukierków. Mam dla Was pyszny deser. Łatwy do wykonania a przede wszystkim zdrowy, czyli budyń z kaszy jaglanej przekładany truskawkami :)
Zaczynamy!!
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 i 1/2 szklanki mleka ryżowego
- 1 banan
- 1/2 łyżeczki miodu
- owoce
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną przed gotowaniem zawsze płuczę na sitku pod bieżącą wodą. Następnie w małym garnuszku zagotuj jedną szklankę mleka, wsyp kaszę jaglaną i gotuj na małym ogniu dopóki kasza nie wchłonie całości mleka. Po ugotowaniu ma być miękka, może być nawet lekko rozgotowana. Jeśli dalej jest twarda i chrupiąca, dolej więcej mleka i gotuj do miękkości.
Wygląda obłednie! Nie jadłam w dziecieństwie yakich budyni, ale chętnie nadrobię :)
OdpowiedzUsuńto koniecznie spróbuj ten :) będzie Ci na pewno smakował :)
Usuńpamiętam z przedszkola nawet, zawsze na podwieczorek był budyń w środku z sokiem malinowym. Mój jest lepszy :)))
OdpowiedzUsuńbudyń omomo! :D jeden z najlepszych deserów! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
dokładnie, zdrowy i pożywny :)
UsuńMogłabym tak wypróbować wszystko co tutaj zamieściłaś do tej pory! :) Kiedyś też próbowałam zrobić budyń z kaszy jaglanej, ale zagotowałam go z wodą i smakował tragicznie... muszę wypróbować z mlekiem :)
OdpowiedzUsuńjaglanka na wodzie też jest dobra, tylko należy dodać wanilię, może cynamon jak lubisz, coś co doda jej smaku :)
OdpowiedzUsuń