Płacz, ale jedz! Zupa cebulowa...
/
0 Comments
Płacz, ale jedz!
Zupa cebulowa, czyli efekt za grosze.
Dlaczego jest tak cenna? Po pierwsze jest prebiotykiem, czyli żywi wspomagające trawienie i odchudzanie bakterie żyjące w Naszym przewodzie pokarmowym. Po drugie, zawiera kwercentynę. dzięki której będziemy mogli ćwiczyć dłużej i bardziej intensywniej. Po trzecie, jest dobrym źródłem błonnika, który sprawia, że szybciej czujemy sytość. Czego chcieć więcej?
Oto zupa dnia: CEBULOWA!
Propozycja dla 4 osób
Składniki:
- 1 kg cebuli
- 150 ml białego wina wytrawnego
- 600 ml bulionu wołowego
- do posypania ser comte (opcjonalnie gouda, ementaler)
- 3 łyżki masła
- świeży tymianek
Przygotowanie:
1. Obierz cebulę i pokrój w piórka.
2. W rondlu rozpuść masło, wrzuć cebulę, mieszając smaż na małym ogniu, aby cebula się nie przypaliła, bo będzie gorzka.
3. Do cebuli dodaj świeży tymianek i smaż dalej aż cebula się skarmelizuje.
4. Dodaj wino do cebuli, gotuj na małym ogniu, aż niemal całe odparuje.
5. Do cebuli dodaj bulion, sól Falksalt, czarny pieprz Prymat i gotuj na małym ogniu około 12 minut.
6. Zupę przelej do bulionówki, posyp startym serem i zapiekaj w piekarniku aż ser się roztopi.
SMACZNEGO!