Ryż biało czerwony z cukinią, bakłażanem i sosem ajwarowym podawany z grillowaną piersią z kurczaka
/
0 Comments
Jakiś czas temu gościłam w Zdrowej Krowie przy ulicy Szczytnickiej we Wrocławiu. Zdrowa Krowa to miła mała knajpka połączona ze sklepem ze zdrową żywnością. Pomiędzy wybieraniem zdrowych smakołyków a pogawędką na babskie tematy, zamówiłam na lunch krem z buraków z pomarańczą na mleku kokosowym z pestkami dyni oraz ryż biało czerwony z cukinią, bakłażanem i sosem ajwarowym. Potrawa była tak smaczna, że postanowiłam sama zrobić ją w domu. Nie będzie to identyczne danie ale moja inspiracja...
A więc, dziś mam dla Was ryż biało czerwony z grillowaną cukinią i papryką z sosem ajwarowym podawany z grillowaną piersią z kurczaka.
Porcja dla 2 osób:
Składniki:
- 100 g białego ryżu
- 100 g czerwonego ryżu
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 cukinii
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- sól Falksalt
- czarny pieprz Prymat
- szczypta curry
- szczypta suszonej bazylii, ziół prowansalskich
- oliwa z oliwek
Sos ajwarowy:
- 2 papryki czerwone
- 1 bakłażan
- szczypta wędzonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Biały ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu, czerwony ryż wypłucz i gotuj ok 35 min na małym ogniu w osolonej wodzie. W tym czasie umyj piersi z kurczaka, zamarynuj w przyprawach i oliwie z oliwek, Odstaw do lodówki.
Jak zrobić sos ajwarowy?
Bakłażana obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, paprykę czerwoną kroimy odjąwszy gniazda nasienne. Posiekane warzywa wrzucamy na gotującą się wodę na około 10 minut, po tym czasie odcedzamy i odciskamy paprykowo-bakłażanową krajankę na durszlaku. Przekładamy wszystko do malaksera i miksujemy, moim zdaniem ajwar nie powinien mieć konsystencji całkiem gładkiej, pozwólmy by kawałki papryki i bakłażana były wyczuwalne. Na głęboką patelnię wlewamy oliwę, następnie wykładamy na nią zmiksowaną masę. Dopiero wówczas włączamy ogień i powoli mieszamy by oliwa związała nam całość. Gdy wyłaniać nam się zaczyna spójny zapach podgrzanej substancji jest to znak by ją doprawić - dodać zatem musimy czosnek, sól i pieprz.
Gdy sos mamy gotowany zabieramy się za grillowanie warzyw. Na rozgrzanej oliwą patelni grillowej układamy paprykę, cukinię oraz piersi z kurczaka. Grillujemy warzywa z mięsem. Gdy warzywa będą już gotowe mieszamy je z ryżem oraz sosem.
Gotowe!