Sezon na szparagi rozpoczęty! Zielone szparagi z duszonym kurczakiem
/
0 Comments
Szparagi czas start!! Sezon rozpoczęty, także będą królować na blogu bardzo często w każdej postaci 👌 dziś lekko podgotowane i smażone z czosnkiem na maśle i oleju kokosowym. Do tego kurczak duszony w wywarze z warzyw ( wcześniej robiony do zupy).
A co Wy macie dziś na obiad?
- 500 g (opakowanie) zielonych szparagów
- 2 piersi z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- łyżka masła klarowanego
- łyżka oleju kokosowego polecamy Olejowy Raj
- 1/2 szklanki wywaru z warzyw do podlania kurczaka
- szczypta mieszanki curry indyjskiego polecamy The Spice Shop
- sól morska
- czarny pieprz
- szczypta cukru
Wykonanie:
Piersi z kurczaka umyj, wytrzyj ręcznikiem papierowym. Oprósz solą morską, czarnym pieprzem i dodaj curry indyjskie. Odstaw do lodówki.
Szparagi umyj, odkrój twarde końcówki. Zagotuj w wysokim naczyniu wodę z solą i cukrem. Gotuj szparagi około 3 min. Na patelni rozgrzej masło klarowane i olej kokosowy, wyłóż szparagi, dodaj czosnek, oprósz solą i pieprzem. Smaż około 5 minut.
Piersi z kurczaka podsmaż na oleju kokosowym na grillowej patelni z dwóch stron parę minut. Podlej wywarem i duś pod przykryciem jeszcze parę minut. Dodaj sól morską i czarny pieprz do smaku.
Gotowe!
Smacznego!