Buraki pieczone z rukolą, serem feta i pestkami dyni
/
2 Comments
Buraki mogłabym jeść codziennie w każdej postaci. Kocham ćwikłę, barszcz ukraiński, czerwony do krokietów i od dziś uwielbiam buraki pieczone. Pierwszy raz je zrobiłam i są wyśmienite. Zrób je ze mną :)
Składniki dla 2 osób:
- 6 średnich buraków
- rukola
- ser feta
- pestki dyni
- sos do pieczenia ( 30 ml octu balsamicznego, łyżka miodu, szczypta cynamonu, 30 ml oliwy z oliwek, szczypta papryki czerwonej słodkiej, sól, pieprz)
- sok z połowy cytryny i starta skórka
Wykonanie:
Buraki myję, obieram i kroję w ósemki. W miseczce mieszam składniki na sos. Mieszam go razem z burakami, przekładam na blaszkę i wkładam do piekarnika na około godzinę.
Gdy będą miękkie, czekam aż lekko ostygną i mieszam razem z rukolą, serem feta i pestkami dyni. Polewam wszystko sokiem z cytryny i małą ilością oliwy. Posypuję startą skórką.
Gotowe !
uwielbiam sałatki z buraków :) próbowałam podobną wersję, ale z kozim serem, też była pyszna! teraz spróbuję Twojej wersji z fetą
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, mam nadzieję, że będzie Ci smakować :)
Usuń