Obiad wege
/
2 Comments
- 20 dag makaronu ryżowego
- 2 opakowania tofu po ok. 20 dag
- 1 średnia cebula
- 3 garście fasolki szparagowej
- 3 cm świeżego korzenia imbiru
- 2 ząbki czosnku
marynata (1/2 szklanki sosu sojowego, pieprz cayenne, 1 łyżka oleju sezamowego)
Tofu kładę na talerzu, dociskam deską i pozostawiam na kilkanaście minut po to aby puścił nadmiar płynu, dzięki temu wchłonie całą marynatę.
Tofu kroję w kostkę ok. 2 cm, zanurzam w marynacie (sos sojowy, pieprz cayenne i olej sezamowy) i odstawiam na kilkanaście minut. Po tym czasie odsączam go a marynatę zachowuję.
Fasolkę płuczę, odcinam końcówki i kroję na pół.
Cebulę kroję w kostkę.
Imbir ścieram na tarce. W cienkie plasterki kroję czosnek. Makaron zalewam wrzącą wodą, przykrywam i odstawiam na ok. 15 minut do spęcznienia. Potem dokładnie odsączam.
W woku rozgrzewam olej a kiedy jest bardzo gorący wrzucam do niego imbir, czosnek i cebulę, smażę chwilę, cały czas mieszając, po czym odsuwam na brzeg woka.
Dodaję kostki tofu i fasolkę szparagową, smażę mieszając zaledwie kilka minut, po czym również odsuwam na brzeg naczynia.
Dokładam makaron, podsmażam, następnie wlewam zachowaną marynatę mieszając dokładnie wszystkie składniki.
Tofu kroję w kostkę ok. 2 cm, zanurzam w marynacie (sos sojowy, pieprz cayenne i olej sezamowy) i odstawiam na kilkanaście minut. Po tym czasie odsączam go a marynatę zachowuję.
Fasolkę płuczę, odcinam końcówki i kroję na pół.
Cebulę kroję w kostkę.
Imbir ścieram na tarce. W cienkie plasterki kroję czosnek. Makaron zalewam wrzącą wodą, przykrywam i odstawiam na ok. 15 minut do spęcznienia. Potem dokładnie odsączam.
W woku rozgrzewam olej a kiedy jest bardzo gorący wrzucam do niego imbir, czosnek i cebulę, smażę chwilę, cały czas mieszając, po czym odsuwam na brzeg woka.
Dodaję kostki tofu i fasolkę szparagową, smażę mieszając zaledwie kilka minut, po czym również odsuwam na brzeg naczynia.
Dokładam makaron, podsmażam, następnie wlewam zachowaną marynatę mieszając dokładnie wszystkie składniki.
Gotowe!
chyba nigdy nie jadłam tofu ;p
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie;)
Tofu jest "bezsmakowe" gdy je dobrze doprawisz, zobaczysz, że warto je jeść, dlaczego? Bo zawiera dużo białka i jest mega zdrowe, spróbuj :)
OdpowiedzUsuń