Czerwony ryż z warzywami
/
4 Comments
Składniki dla 2 osób:
- szklanka czerwonego ryżu
- marchewka
- cebula
- 1/2 szklanki groszku mrożonego
- 6 pieczarek
- 1/2 szklanki kukurydzy
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól morska
- pieprz czarny
- zioła
- curry
- kurkuma
- olej kokosowy do smażenia
Wykonanie:
Ryż gotuję około 30 minut. W tym czasie przygotowuję warzywa. Marchewkę, jedną połowę kroję w kosteczkę, drugą ścieram na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroję w kostkę, to samo pieczarki. Wszystko podsmażam na oleju kokosowym. Dodaję zmiażdżony czosnek, groszek i kukurydzę. Na koniec przyprawiam solą, pieprzem i zioła według gustu. Ja używam dużo kurkumy, curry, ziół prowansalskich. Na koniec posypuję warzywa posiekaną natką pietruszki.
Uwielbiam taką kuchnię, a ryżu czerwonego jeszcze nie jadłam. Jestem bardzo ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńsuper, że pokazuję nowości dla Was :) ryż ma posmak lekko słodki, orzechowy. Idealnie smakuje w połączeniu z brązowym ryżem :) Smacznego
Usuńuwielbiam ryż z warzywami :) czerwonego jeszcze nie jadłam, ba chyba nawet nie zwróciłam uwagi, że taki jest :)
OdpowiedzUsuńJa kupuję w sklepie ze zdrową żywnością :) zaprzyjaźniona Pani opowiada mi o ciekawych produktach, więc testuję :)
OdpowiedzUsuń