Domowa GRANOLA!!

/
0 Comments


Lubicie musli?.... ale czytając skład produktów sklepowych widnieje przede wszystkim syrop glukozowo-fruktozowy czy olej roślinny a na dalszym miejscu są zboża i suszone owoce? Nie zniechęcaj się, zróbmy sami domowe musli, GRANOLA. Idealne do jogurtu naturalnego na śniadanie.

Składniki na duży słój:
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • garść jagód goji
  • garść żurawiny
  • garść śliwek suszonych
  • 3 łyżki słonecznika łuskanego
  • 1/2 łyżki cynamonu
  • 3 łyżki miodu

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Płatki owsiane, słonecznik wsypać do miski, wlać miód, wszystko delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Kiedy wszystko będzie delikatnie sklejone wyłożyć  na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić i na koniec posypać cynamonem. Piec przez 20 minut, w tym czasie można dwa razy zamieszać  tak, aby wszystko się zezłociło równomiernie. 
  2. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Kiedy przestygnie połamać, dodać suszone owoce i porządnie wymieszać. Przesypać do szczelnego słoja i zjadać z jogurtem naturalnym lub świeżymi owocami. 









Podobnem posty

Brak komentarzy: