Wołowina z warzywami i kaszą orkiszową

/
0 Comments


Witajcie!
Wczoraj było pieczenie z maluchami, dziś obiad dla prawdziwych mężczyzn, czyli wołowina z warzywami podana z kaszą orkiszową. Jesteście chętni?? 
Emotikon smile




Składniki na 2 porcje:
  • 1 szklanka kaszy orkiszowej
  • 250 g wołowiny
  • marynata do mięsa: (1 łyżka sosu sojowego, 2 łyżki oleju rzepakowego Olejowy Raj, sól morska Falksalt, pieprz czarny)
  • marchew
  • cebula
  • czerwona papryka
  • 1/2 opakowania groszku z puszki
  • 5 pieczarek
  • olej rzepakowy polecamy z Olejowy Raj
  • sól morska
  • pieprz czarny



Wykonanie:
Kasza: wypłucz dokładnie kaszę pod zimną wodą. Zalej wodą w proporcji 2:1 i dopraw solą morską. Doprowadź do wrzenia i gotuj ma małym ogniu około 15 min do miękkości.

Mięso: pokrój w plastry wołowinę, zmieszaj z marynatą. Połóż na dobrze rozgrzaną patelnię z olejem rzepakowym. Czas smażenia zależy od upodobań. Ja robię stopień wysmażenia well, done. 

Warzywa: umyj warzywa. Marchew, paprykę, pieczarki pokrój w plastry, cebulę w krążki. Podsmaż na oleju rzepakowym. Dodaj sól i pieprz. Gdy warzywa będą gotowe razem z mięsem przełóż do naczynia żaroodpornego i włóż do rozgrzanego piekarnika na 5-7 min,

Kasza: ugotowaną kaszę przełóż na patelnię po smażonych warzywach i lekko podsmaż aby przesiąkło smakami warzyw.



Smacznego!



Podobnem posty

Brak komentarzy: