Obiad wege

/
2 Comments


  • 20 dag makaronu ryżowego
  • 2 opakowania tofu po ok. 20 dag
  • 1 średnia cebula
  • 3 garście fasolki szparagowej
  • 3 cm świeżego korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku

marynata (1/2 szklanki sosu sojowego, pieprz cayenne, 1 łyżka oleju sezamowego)

Tofu kładę na talerzu, dociskam deską i pozostawiam na kilkanaście minut po to aby puścił nadmiar płynu, dzięki temu wchłonie całą marynatę.

Tofu kroję w kostkę  ok. 2 cm, zanurzam w marynacie (sos sojowy, pieprz cayenne i olej sezamowy) i odstawiam na kilkanaście minut. Po tym czasie odsączam go a marynatę zachowuję.
Fasolkę płuczę, odcinam końcówki i kroję na pół.
Cebulę kroję w kostkę.

Imbir ścieram na tarce. W cienkie plasterki kroję czosnek. Makaron zalewam wrzącą wodą, przykrywam i odstawiam na ok. 15 minut do spęcznienia. Potem dokładnie  odsączam.

W woku rozgrzewam olej a kiedy jest bardzo gorący wrzucam do niego imbir, czosnek i cebulę, smażę chwilę, cały czas mieszając, po czym odsuwam na brzeg woka.
Dodaję kostki tofu i fasolkę szparagową, smażę mieszając zaledwie kilka minut, po czym również odsuwam na brzeg naczynia.
Dokładam makaron, podsmażam, następnie wlewam zachowaną marynatę mieszając dokładnie wszystkie składniki.
Gotowe!







Podobnem posty

2 komentarze:

  1. chyba nigdy nie jadłam tofu ;p
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tofu jest "bezsmakowe" gdy je dobrze doprawisz, zobaczysz, że warto je jeść, dlaczego? Bo zawiera dużo białka i jest mega zdrowe, spróbuj :)

    OdpowiedzUsuń