Zakwas buraczany na Wigilię i nie tylko

/
3 Comments


7 dni do Wigilii, więc ostatni dzwonek aby zrobić zakwas na barszcz, też robicie?


 też robicie? Poza tym warto robić taki zakwas częściej niż tylko na Wigilie, dlaczego?
Poza tym warto robić taki zakwas częściej niż tylko na Wigilie, dlaczego? Ponieważ zawiera dużą dawkę witaminy C, B1, wapń, magnez, potas oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. Ten skład chemiczny buraka ma duże znaczenie w zwalczaniu nowotworów. Picie surowego soku z buraków jest wskazane dla wszystkich, bowiem ma on właściwości oczyszczające krew i pomagające w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu. Ponadto zwiększa odporność i ułatwia trawienie. 
Zatem warto robić zakwas nie tylko na Wigilię ale i w ciągu roku. Ja swój trzymam w lodówce i piję 2 razy w tygodniu rano.


Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 2 l wody
  • cała główka czosnku
  • 3 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny w ziarnach
  • sól, na litr wody 1 łyżka soli
  • kromka chleba razowego na zakwasie

Wykonanie:
Zagotuj wodę, dodaj 2 łyżki soli i zostaw aż ostygnie. W tym czasie umyj i pokrój w plastry buraki. Do dużego słoika (5 l ) umieść buraki, czosnek oraz przyprawy. Zalej posoloną wodą, na wierzch połóż kromkę chleba. Przykryj słoik gazą. Postaw w ciepłym miejscu. Codziennie mieszaj drewnianą łyżką zakwas. Po 7 dniach przelej go do szczelnych słoików. Taki gotowy zakwas może stać w lodówce parę tygodni.

Dajcie znać czy też robicie? :)





Podobnem posty

3 komentarze:

  1. Oj, robimy i nie możemy już doczekać się świąt, aby skosztować barszczu z pasztecikami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że nie odchodzimy od takiej tradycji, bo barszcz na domowym zakwasie to samo zdrowie. Polecam Ci robić go częściej, i pić co jakiś czas, bardzo korzystnie wpływa na organizm. Buraki to samo zdrowie :)

      Usuń
  2. U mnie też zakwas. Zakwas jest super;)

    OdpowiedzUsuń