Słodki smak z dzieciństwa... budyń jaglany z owocami!!

/
7 Comments

Macie ochotę na coś słodkiego, ale nie chcecie podjadać ciastek, czekolady czy cukierków. Mam dla Was pyszny deser. Łatwy do wykonania a przede wszystkim zdrowy, czyli budyń z kaszy jaglanej przekładany truskawkami :)



Zaczynamy!!



Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 i 1/2 szklanki mleka ryżowego
  • 1 banan
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • owoce

Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną przed gotowaniem zawsze płuczę na sitku pod bieżącą wodą. Następnie w małym garnuszku zagotuj jedną szklankę mleka, wsyp kaszę jaglaną i gotuj na małym ogniu dopóki kasza nie wchłonie całości mleka. Po ugotowaniu ma być miękka, może być nawet lekko rozgotowana. Jeśli dalej jest twarda i chrupiąca, dolej więcej mleka i gotuj do miękkości.

Dodaj do kaszy banana i ok pół szklanki mleka. Zblenduj dokładnie tak, aby budyń miał aksamitną konsystencję. Teraz wystarczy, że dodasz ulubione owoce i budyń gotowy :)






Podobnem posty

7 komentarzy:

  1. Wygląda obłednie! Nie jadłam w dziecieństwie yakich budyni, ale chętnie nadrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to koniecznie spróbuj ten :) będzie Ci na pewno smakował :)

      Usuń
  2. pamiętam z przedszkola nawet, zawsze na podwieczorek był budyń w środku z sokiem malinowym. Mój jest lepszy :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. budyń omomo! :D jeden z najlepszych deserów! :)

    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mogłabym tak wypróbować wszystko co tutaj zamieściłaś do tej pory! :) Kiedyś też próbowałam zrobić budyń z kaszy jaglanej, ale zagotowałam go z wodą i smakował tragicznie... muszę wypróbować z mlekiem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jaglanka na wodzie też jest dobra, tylko należy dodać wanilię, może cynamon jak lubisz, coś co doda jej smaku :)

    OdpowiedzUsuń