Niezwykła moc zwyczajnej pokrzywy

/
3 Comments



Pamiętam z dzieciństwa jak moi dziadkowie szatkowali pokrzywę dla kur. Babcia zawsze twierdziła, że o wiele smaczniejsze i zdrowsze będą jajka. W pamięci mam także to, jak mama robiła napar z pokrzywy na włosy. Nigdy nie lubiłam takich płukanek bo ja, poniekąd dziecko zbuntowane,  będąc nastolatką, bliżej mi było do farbowania (utleniania) włosów niż do ich odżywiania. 
Parę lat temu, gdy po moich problemach zdrowotnych stwierdziłam, że leki a tym bardziej antybiotyki stosować będę jedynie w ostateczności, przeprosiłam się ze starą pokrzywą. Nie miałam wyjścia, musiałam zrewolucjonizować swoje dotychczasowe myślenie na temat zdrowego jak mi się wtedy wydawało odżywiania. W czym mi pomogła pokrzywa? Przede wszystkim w oczyszczeniu organizmu ze wszystkich toksyn szpitalnych; antybiotyki, które przyjmowałam po operacji, moja wątroba ucierpiała w tym okresie najbardziej, także doceniłam babcine  rady i zaczęłam potulnie pić napar. 
Moja kochana mama do dziś zbiera i suszy mi listki, więc zawsze u siebie w domu mam prawdziwą pokrzywę.
Z pozoru ta niepozorna roślina uważana jest za nieprzyjazną. Natrętnie wyrasta na łąkach, piaskach, nawet pośród kamieni. Jaką musi mieć w sobie wielką moc, skoro radzi sobie nawet w najbardziej niesprzyjających warunkach. I tak właśnie jest. W naszym klimacie to jedna z najcenniejszych roślin leczniczych. Współcześni naukowcy dokładnie ją przebadali i są zdumieni bogactwem składników odżywczych oraz właściwościami leczniczymi nieporównywalnymi z innymi roślinami!


Co zawiera pokrzywa?

Kwas foliowy, żelazo, mnóstwo witaminy C, wapń, krzem – to tylko kilka z jej bezcennych składników, które wzmacniają, oczyszczają i regenerują ludzki organizm.

Duża ilości chlorofilu zawartego w liściach pokrzywy zapobiega niedokrwistości organizmu. Pokrzywa zawiera też w sobie sole mineralne oraz mikroelementy, takie jak: magnez, wapń, potas oraz doskonale przyswajalne żelazo (bezcenne!), szczególnie ważne w leczeniu osłabienia, apatii lub anemii. Wyciąg z liści pokrzywy i sporządzone z niej napary pomagają w pozbyciu się toksyn (zwłaszcza mocznika) z organizmu, a także ułatwiają trawienie i łagodzą dolegliwości związane ze stanem zapalnym przewodu pokarmowego. Ta na pozór zwykła roślina, jest również źródłem cennych witamin: A, B, C oraz K. Doskonale oczyszcza i wzmacnia nerki. A teraz bardziej szczegółowo o tym.
Na co działa pokrzywa ?
  • oczyszcza organizm po antybiotykoterapii
Po dłuższym zażywaniu antybiotyków każdy organizm wymaga oczyszczenia i regeneracji. Warto pić w tym okresie napar 3 razy dziennie. Pokrzywa pomaga w usuwaniu z organizmu metabolitów, oczyszcza wątrobę i nerki oraz przywraca równowagę biologiczną organizmu. 


  • wzmacnia układ odpornościowy
Naukowcy stwierdzili, że pokrzywa posiada właściwości immunologiczne oraz immunomodulujące – czyli zwiększa lub zmniejsza aktywność komórek odpornościowych organizmu, co może być bezcenne w przypadku wielu chorób o podłożu autoimmunologicznym, jak np. reumatoidalne zapalenie stawów. Udowodniono również, że pokrzywa pobudza proces niszczenia chorobotwórczych bakterii, wirusów oraz grzybów. Wspomaga wytwarzanie w organizmie limfocytów typu T – komórek produkujących przeciwciała. Wiadomo również od dawna, że pokrzywa sprzyja tworzeniu naturalnej broni przeciw wirusom zwanej interferonami.
  • oczyszcza i wspomaga regenerację wątroby
Francuscy eksperci dowodzą, że pokrzywa daje świetne efekty w przypadku uszkodzenia wątroby, np. wszelkimi substancjami chemicznymi. Leczy też zatrucia wątroby.
  • leczy stan zapalny jelita grubego
  • przedłuża młodość
Pokrzywa zawiera mnóstwo antyoksydantów, które unieszkodliwiają wolne rodniki odpowiedzialne za degenerację organizmu (starzenie) oraz mnóstwo chorób, w tym choroby serca i układu krążenia, choroby Parkinson i Alzheimera, choroby oczu, nowotwory, cukrzycę itd. Do tych bezcennych antyoksydantów zaliczana jest witamina C, E, kwas foliowy czy karoten, w które bogata jest pokrzywa.
  • wzmacnia włosy i paznokcie
  • wspomaga odchudzanie
Pokrzywa zawiera sekretynę – co aktywizuje pracę trzustki oraz wpływa na produkcję żółci przez wątrobę. Ułatwia i reguluje trawienie, przez co jest wsparciem dla osób, które pragną zgubić zbędne kilogramy.

Pokrzywa w kuchni

Pokrzywa ma duże zastosowanie w kuchni. Ja osobiście stosuję świeże listki do różnych sałatek. Dodaję je także do zup, uwielbiam też dusić je z jajkiem gdy nie mam szpinaku w lodówce. Przede wszystkim piję napar z pokrzywy codziennie rano z miodem i np malinami. Od wielu tygodni jest to moja ulubiona herbatka.
Maj to najlepszy miesiąc na zbiory. Moja mama codziennie wybiera się na długi spacer. Zawsze wraca z pełnym koszykiem pokrzywy. Następnie myje ją i rozkłada do suszenia. Pokrzywę przechowuję w torebkach papierowych. Dzięki temu taki zapas starcza mi na cały rok :)

Przekonałam Was choć troszkę aby wybrać się na spacer i zebrać pokrzywę? Jeśli tak to piszcie, jak Wy wykorzystujecie ją w swojej kuchni.

Buziaki, Kamila






.









Podobnem posty

3 komentarze:

  1. Ja w sumie stosuję pokrzywę tylko do włosów. Właśnie jestem w trakcie zbiorów, bo babcia zawsze powtarzała, żeby używać młodej pokrzywy. Wiec ścinam i suszę.. będzie na potem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mnie przekonałaś do pokrzywy. Już od dawna chcę wybrać się na zbieranie pokrzywy, ale muszę wyjechać za miasto, żeby nazbierać taką, która będzie rzeczywiście przynosiła korzyści. Właściwości pokrzywy są zdumiewające. Na razie piję tylko herbatkę z pokrzywy, ale chcę zacząć ją bardziej wykorzystywać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, pokrzywa to bardzo zdrowa roślinka :)

    OdpowiedzUsuń