Sezon na szparagi rozpoczęty! Zielone szparagi z duszonym kurczakiem

/
0 Comments



Szparagi czas start!! Sezon rozpoczęty, także będą królować na blogu bardzo często w każdej postaci 👌 dziś lekko podgotowane i smażone z czosnkiem na maśle i oleju kokosowym. Do tego kurczak duszony w wywarze z warzyw ( wcześniej robiony do zupy).

A  co Wy macie dziś na obiad?



Składniki na 2 porcje:
  • 500 g (opakowanie) zielonych szparagów
  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka masła klarowanego
  • łyżka oleju kokosowego polecamy Olejowy Raj
  • 1/2 szklanki wywaru z warzyw do podlania kurczaka
  • szczypta mieszanki curry indyjskiego polecamy The Spice Shop 
  • sól morska
  • czarny pieprz
  • szczypta cukru

Wykonanie:
Piersi z kurczaka umyj, wytrzyj ręcznikiem papierowym. Oprósz solą morską, czarnym pieprzem i dodaj curry indyjskie. Odstaw do lodówki.
Szparagi umyj, odkrój twarde końcówki. Zagotuj w wysokim naczyniu wodę z solą i cukrem. Gotuj szparagi około 3 min.  Na patelni rozgrzej masło klarowane i olej kokosowy, wyłóż szparagi, dodaj czosnek, oprósz solą i pieprzem. Smaż około 5 minut.
Piersi z kurczaka podsmaż na oleju kokosowym na grillowej patelni z dwóch stron parę minut. Podlej wywarem i duś pod przykryciem jeszcze parę minut. Dodaj sól morską  i czarny pieprz do smaku.

Gotowe!




Smacznego!




Podobnem posty

Brak komentarzy: