Krem z zielonych szparagów
/
4 Comments
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 2 litry bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- 1 cebula biała
- 3 ząbki czosnku
- białe wino
- szczypta kurkumy
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki
Wykonanie:
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż z czosnkiem na maśle. Po paru minutach dodaj umyte i pokrojone szparagi. Duś przez kilka minut. Dodaj bulion i gotuj aż szparagi będą miękkie, czyli około 25 minut. Następnie dodaj wino i wszystkie przyprawy. Zostaw na małym ogniu przez kilka minut. Przed podaniem dodaj natkę pietruszki.
Smacznego!
Muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńPyszna i bardzo zdrowa propozycja :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, obowiązkowa zupa w letnie upały :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam szparagów, a krem wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuń