Kurczak w kurkumie z jabłkiem i szalotką

/
2 Comments

Chwilę temu był poniedziałek, dziś już piątek. Czas tak szybko leci... dzień za dniem, tydzień za tygodniem. Też tak macie, że ciągle jesteście w biegu? Przy takim trybie życia sprawdzają się szybkie i łatwe potrawy na obiad. Dlatego dziś proponuję Wam kurczaka w kurkumie z jabłkiem i szalotką. Zajadam się i biegnę do parku, bo we Wrocławiu czuć już wiosnę!


Składniki na 4 porcje:
  • 2 łyżki zmielonej kurkumy 
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 200 g posiekanej szalotki
  • 200 g jabłek, obranych i posiekanych
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła
  •  1 łyżka octu balsamicznego

Wykonanie:
Wymieszaj kurkumę z oliwą i natrzyj filety z obu stron. Dopraw solą i pieprzem i marynuj w lodówce około 1,5 godziny.
W tym czasie przygotuj confit. Włóż do garnka jabłka, drobno posiekaną szalotkę, sól, cukier, masło i gotuj na średnim ogniu około 10 min  mieszając cały czas do momentu aż zacznie brązowieć. Dodaj ocet, zamieszaj i odstaw z ognia.
Rozgrzej piekarnik z funkcją grill lub rozgrzej patelnie grillową. Obsmaż 5-6 minut piersi z każdej strony i przełóż na talerz. 
Każdą z piersi polej przygotowanym confit ze karmelizowanych jabłek i szalotki. Podawaj z sałatką z sosem vinegret.

Smacznego!






Podobnem posty

2 komentarze:

  1. wygląda przepysznie i pewnie tak samo smakuje ;)

    Zapraszamy również do nas http://blotodlazuchwalych.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. tak racja, smakuje rewelacyjnie. Zaglądniemy do Was :)

    OdpowiedzUsuń