Czerwony ryż z warzywami

/
4 Comments


Składniki dla 2 osób:

  • szklanka czerwonego ryżu
  • marchewka
  • cebula
  • 1/2 szklanki groszku mrożonego
  • 6 pieczarek
  • 1/2 szklanki kukurydzy
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • zioła
  • curry
  • kurkuma
  • olej kokosowy do smażenia


Wykonanie:
Ryż gotuję około 30 minut. W tym czasie przygotowuję warzywa. Marchewkę, jedną połowę kroję w kosteczkę, drugą ścieram na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroję w kostkę, to samo pieczarki. Wszystko podsmażam na oleju kokosowym. Dodaję zmiażdżony czosnek, groszek i kukurydzę. Na koniec przyprawiam solą, pieprzem i zioła według gustu. Ja używam dużo kurkumy, curry, ziół prowansalskich. Na koniec posypuję warzywa posiekaną natką pietruszki.

Smacznego !






Podobnem posty

4 komentarze:

  1. Uwielbiam taką kuchnię, a ryżu czerwonego jeszcze nie jadłam. Jestem bardzo ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, że pokazuję nowości dla Was :) ryż ma posmak lekko słodki, orzechowy. Idealnie smakuje w połączeniu z brązowym ryżem :) Smacznego

      Usuń
  2. uwielbiam ryż z warzywami :) czerwonego jeszcze nie jadłam, ba chyba nawet nie zwróciłam uwagi, że taki jest :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja kupuję w sklepie ze zdrową żywnością :) zaprzyjaźniona Pani opowiada mi o ciekawych produktach, więc testuję :)

    OdpowiedzUsuń